Blog

Cum să depozitezi cereale pentru a reduce pierderile de după recoltă și pentru a proteja calitatea acestora

Pentru a înțelege cum să depozitezi cu succes cerealele, trebuie să ne întoarcem la faza de recoltare. Trebuie să ne concentrăm pe trei factori principali: conținutul de umiditate, temperatura cerealelor și perioada de depozitare. În plus față de acești factori este foarte important să ținem cont de condițiile generale ale tipului de cereale și cantitatea de impurități.

Altfel spus, trebuie să menținem cerealele în viață și cât mai puțin deteriorate posibil

Cu acest obiectiv, se subînțelege că este necesar să culegem mostre de cereale în momentul recepției (înainte de descărcare) și să analizăm în laborator, fiind recomandat un sistem de aspirație în timpul descărcării.

Fiind parte din orice program de menținerea calității cerealelor (în general personalizat de companie sau produs), există o serie de recomandări de urmărit pentru fiecare fază din procesul de depozitare:

CURĂȚAREA cerealelor înainte de depozitarea acestora. În mod normal, agricultorii au o vastă experiență și cunosc ce tip de impurități au cerealele. În funcție de această informație, va fi necesară utilizarea unui separator magnetic, un curățitor cu site sau o precurățitor. În faza de curățare a cerealelor ar trebui instalat un sistem de aspirație, precum si dispozitive adecvate pentru eliminare (chiar și impuritățile pot avea o valoare).

USCAREA după procesul de curățare este fundamentală pentru a reduce conținutul de umiditate la nivelul sigur pentru a fi depozitat (cerealele abia recoltate, în general, au o umiditate mare). Fără un control bun al respirației naturale a cerealelor și al temperaturii, insectele și formarea de mucegai se vor dezvolta până vor reduce calitatea cerealelor.

Trebuie evitată lăsarea cerealelor recoltate în câmp pentru a se usca, precum si utilizarea unui sistem de uscare la soare (principarea limitare a oricăror din aceste două opțiuni fiind inexistența unui control al procesului de uscare). Cu toate acestea, sistemele de uscare prin aer cald (prin recirculare sau în flux continuu) au mai multe avantaje decât dezavantaje, în special: uscătoarele în flux continuu au un randament mai mare (de la 3% la 5% pe oră) și permit manevrarea unor volume mari de cereale umede.

Silozurile tampon se utilizează când capacitatea de uscare este mai mică decât capacitatea de curățare (un caz destul de comun): în acest caz, cerealele se depozitează într-un siloz tampon în așteptarea fazei de uscare. În acest punct al procesului, produsul este curățar dar încă este umed, iar de aceea trebuie avut în vedere un sistem de ventilație corespunzător, ventilatoare de extracție și proiectarea unor conuri pentru aceste silozuri. Aceleși considerente trebuie avute în vedere pentru silozurile de răcire, care sunt cele unde sunt direcționare cerealele imediat după procesul de uscare pentru a se putea răci li pentru a obține uniformizarea conținutului de umiditate și temperatură.

Până în acest moment nu putem vorbi despre FAZA DE DEPOZITARE propriu-zisă. Chiar dacă există o amplă varietate de sisteme de depozitare a cerealelor (silozuri big-bag, silozuri de beton, hale, etc), recomandarea noastră este, bineînțeles, Silozul din Oțel Galvanizat. Pentru a cunoaște avantajele silozurilor metalice în comparație cu alte sisteme de depozitare, faceți click aici: Avantajele silozului metalic

În accest punct, cerealele nu sunt doar curățate, ci și uscate, iar în continuare trebuie doar să ne îngrijim să menținem maximă calitate în timpul procesului de depozitare. Cum reușim? Tehnologiile de depozitare nu fac nimic singure. Proprietarul este cel care trebuie să gestioneze în mod adecvat instalația, iar prin urmare o bună formare din partea furnizorilor reprezintă una din cheile succesului.

Un sistem de VENTILAȚIE personalizat are o importanță vitală: canale de ventilație și grătare, ferestre și extractoare de acoperiș, precum si ventilatoarele centrifuge; inclusiv sisteme de răcire în climat tropical. Un Sistem de Controlul Temperaturii și câțiva indicatori precum EMC (Equilibrium Moisture Content – Conținutul Echilibrat al Umidității) vor ajuta în controlul atât al temperaturii, cât și al conținutului de umiditate și, prin urmare, ajută la controlul mucegaiului și al insecteor. Acest control este posibil doar când cerealele sunt depozitate în silozuri.

Descărcați prezentarea în PDF de aici: How-to-store-grain-to-reduce-post-harvest-losses

Prezentarea a avut loc în IAOM Expo din Dubai, cu obiectivul de a furniza morarilor cunoștințele și criteriile necesare pentru a putea alege cea mai bună soluție de depozitare pentru nevoile lor.

Top

Deja un comentario

Required fields are marked *.


Top